Påskpyssel

Ute där vi bor har frikyrkoförsamlingen en grupp för barn i låg- och mellanstadieåldern, Nying, som är väldigt populär. En gång i veckan samlas barnen och några ledare, har en samling och sedan den aktivitet som står på schemat. Det kan vara musikquiz, utelekar, filmkväll eller en utflykt till bowlinghallen, men det som det är oftast är Grupper. Då delas barnen in i just grupper, som ägnar sig åt olika saker. En grupp brukar baka nåt gott, en grupp är i snickeriet, nån grupp kanske dekorerar ljuslyktor osv, och så roterar grupperna från vecka till vecka. Sen nåt år tillbaka har jag hand om en av grupperna, och jag försöker hitta på nåt nytt varje termin. Hittills har min grupp fått pärla smycken, göra egna böcker och måla/dekorera galgar. I år upptäckte jag att alla pysseltillfällena skulle vara före påsk, så då var jag ju nästan tvungen att hitta på nåt påskigt. Vi har ca 45 min på oss och barnen är 7-12 år, så det gäller att hitta på nåt som tar lagom lång tid och är tillräckligt enkelt för de minsta utan att bli tråkigt för de äldsta.

Valet föll på limmade garnägg. Idén är inte min, jag har sett liknande varianter med både äggform och runda, med ljusslinga inuti osv, men som med alla goda idéer så sprids de och utvecklas åt olika håll. Jag såg några olika och bestämde mig för att testa på mitt sätt. Jag norpade några av dotterns vattenballonger, fiskade upp tre glada färger Jasmine 8/4 ur restgarnslådan och letade fram en flaska hobbylim. Sen kom jag på att jag ville testa lite mer och tog några olika servetter ur skåpet. Utöver det använde jag en djup papperstallrik, en pensel och några klädnypor. Det är lite kladdigt, men limmet är lätt att få bort med tvål och vatten.

Så här gör man garnäggen:

 • Blås upp vattenballongerna. Vanliga ballonger funkar förstås också, men blir onödigt stora.
 • Blanda skollim/hobbylim/trälim med ungefär lika mycket vatten i en djup engångstallrik eller nåt annat som det inte är så noga med.
 • Klipp till bitar av garn i valfria färger. Trådarna jag tog var nog 2-3 meter, vilket var onödigt långt för det trasslade sig gärna, så 1/2-1 meter är bättre, och flera trådar.
 • Blöt en tråd i limblandningen, använd penseln att “gucka runt” med.
 • Ta upp tråden och stryk samtidigt av överflödigt lim med penseln. Linda garnet lite huller om buller runt ballongen.
 • Fortsätt på samma sätt med fler trådar tills du är nöjd med utseendet på ägget. Använd penseln till att bättra på om nån tråd ser torr ut.
 • Häng upp ägget på tork med en klädnypa på en lina, nånstans där det inte är hela världen om det kommer nån droppe lim. Det kan också funka att ställa ägget på tork i ett glas eller lägga det på en bricka eller liknande.
 • När garnet torkat och stelnat, det tar några timmar, punkteras ballongen och pillas ut mellan trådarna. Fäst ett snöre och häng upp eller lägg några ägg i en skål.

Servetterna då? Jo, jag mindes när jag var barn och gjorde en spargris av en ballong, tidningspapper, äggkartong och tapetklister. Papier-mache alltså. Sen finns det ju massor av fina saker i decoupage, alltså när man klär in nåt med servetter, så jag bestämde mig för att testa papier-mache-decoupage-ägg. Nu hade vi inget tapetklister hemma så jag körde med samma limblandning som till garnet. Det kan ju inte mer än misslyckas. Så här kan man göra:

 • Blås upp ballongerna.
 • Blanda lim i en tallrik som till garnäggen, eller lite tunnare.
 • Dela servetten i tunnare lager. Tryckta servetter har bara motiv på yttersta lagret, så de andra lagerna kan användas närmast ballongen som grundlager.
 • Riv servetterna i remsor eller små bitar.
 • Förbered nånstans att hänga upp dem på tork, för sen är det försent. Här kan det droppa en del, och det går inte att lägga ifrån sig äggen utan risk för att servetterna går sönder/kladdar av sig.
 • Håll ballongen i knuten och doppa den lite i limblandningen. Lägg på servettbitar och pensla försiktigt med mer lim ovanpå så att servetten ligger mot ballongen. Att doppa servettbitarna i limmet funkar inte så bra, de bara klibbar ihop sig och går inte att trassla ut när de är blöta.
 • Använd ljusa servettbitar i botten om du inte vill att det ska lysa igenom topplagret. Det går inte att undvika veck och skrynklor eftersom det är en rund yta, så glöm symmetrin och bara kör på.
 • Fortsätt bygga på några lager, ju fler desto stabilare ägg, men också längre torktid. Sista lagret/lagerna gör man med den färg/det mönster man vill ska synas. För många lager mönster ger ett mörkare ägg.
 • Häng upp ägget på tork med en klädnypa i själva ballongknuten. De här äggen behöver mer torktid än garnäggen och får inte hänga mot nåt när de torkar. Kom ihåg att det kan droppa, så lägg nåt under.
 • När ägget är torrt behöver inte ballongen pillas ur som på garnäggen, ingen ser ju inuti, men man kan försiktigt klippa bort knuten och sätta i en tråd på en halv tändsticka i hålet om man vill hänga upp ägget, eller så trär man tråden genom ballongknuten istället.

Det finns ju speciella decoupage-lim som ger en finare yta, men jag tyckte att det dög med vanligt lim. Hoppas jag inspirerar någon att pyssla lite, för man blir väl aldrig för gammal för att pyssla?

/Emma

2 svar till “Påskpyssel“

 1. Storemor skriver: Svara

  Oj vad pysslig du är, Emma! 😀

 2. Vad snyggt det blev! Kom just på att vi har gott om vattenballonger här hemma. Kanhända att det blir pyssel framöver. 🤓

Lämna ett svar