Årskrönika 2018

Runt nyår brukar det ju vara populärt med en summering av året som gått. Nu var det dock så att min inspiration att skriva en årskrönika inte slog till förrän nu, så vi bryter trenden och tar det en bit in i januari istället. Då har man ju hunnit få lite distans till förra året dessutom. 😉 Så, här kommer den:

Januari innehöll en hel del slask och snö. I butiken hade vi vinterrea precis som vi alltid brukar. I mitten av januari åkte Emma, jag och vår design- och virkhjälpare Sandra till Formex på Älvsjömässan för att titta på nyheterna för vår och sommar. Listan med nyinköp blev ganska lång och en ny leverantör blev det också – Sköna Ting.

Redo att kasta oss in bland alla utställare.

I butiken gick det ena skyltfönstret i vitt och grått och i det andra fick vårt tävlingsbidrag från skyltfönstertävlingen trona ett tag till. Det var olika äldre byggnader från Sala: Kristina kyrka, gamla stadshotellet, rådhuset, en vit bro av äldre snitt, Drottning Kristinas lave samt det vackra gamla vattentornet – allt virkat på frihand i Jasmine 8/4 utifrån bilder.

Kristina kyrka

Januari avslutades med årets första stickcafé.

I februari hade vi ett gästspel i ena skyltfönstret. Petra Borén som driver företaget Konstiform ställde ut sina fantastiska speglar som hon virkat ramar till i bandgarnet Hoooked Zpagetti. Det blev ett väldigt lyckat fönster som många stannade till och tittade lite extra i.

Det andra fönstret fick naturligtvis bli ett OS-fönster, vinter-OS till ära. En egendesignad Sverigemössa var en av detaljerna i fönstret.

Samma månad fick vi även vår efterlängtade ramp som gör det enklare att ta sig in i butiken med rullstol och rullator t ex. Tyvärr kan vi inte låta den ligga ute hela tiden då den lätt skramlar till när man kliver på den, men knacka bara på så lägger vi ut den på en gång!

Rampen finns alltid nära till hands!

En onsdag ägnade vi oss åt en efterlängtad och välbehövlig planeringsdag. Vi inledde med frukost på Schelins konditori och jobbade sedan vidare på kontoret medan mamma höll ställningarna ute i butiken.

Systrar å sånt…

Ett härligt minne från februari är också när jag och min familj åkte upp och hälsade på Emmas och min bror med familj i Falun. Det blev en skön helg med kusinmys, besök i Falu koppargruva och långfärdsskridskor på Runn bland annat.

Ekiperade inför gruvexpedition

Mars inleddes med att vi släppte programmet för våra första kurser. Det visade sig vara väldigt uppskattat och det kommer fler kurser nu under våren och försommaren. Den första kursen genomfördes och ett gäng glada deltagare lärde sig sticka hälar och tår på raggsockor.

Förberett för sockkurs

I mars hade vi även en tävling som gick ut på att nämna fem garner i vårt sortiment som har kvinnonamn. Ingen omöjlig uppgift då vi sammanlagt hade minst 22 stycken.

Många kvinnoförnamn blev det. Det hade blivit betydligt svårare om vi frågat om mansförnamn. 🙂

Tovull gick som smör i solsken, både till tovning men främst som påskull. Ett snällare alternativ till påskfjädrar i riset.

Hemma sådde barnen och jag entusiastiskt fröer (som varje år) och någon månad senare var de små sticklingarna stendöda (som varje år). Men skam den som ger sig, det är snart dags igen!

Mina barn sjunger i kör i Domkyrkan i Västerås vilket gör att jag hänger där en del. Naturligtvis går det inte att låta bli att se potentiella broderimönster i kyrkomålningar.

Detalj från målning på orgelläktaren

Mars avslutades med en påskmiddag hemma hos mamma och pappa med alla syskon med respektive och kusiner.

I april hade vi vår andra kurs för terminen, vilket var en grundkurs i virkning. Vi gick igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, dubbelstolpar, färgbyte och en massa andra praktiska saker. Alla var jätteduktiga och mormorsrutor tillverkades på löpande band.

Här skrivs och provvirkas inför kursen

Emma designade och virkade en praktisk datorväska i Hooked Zpagetti. Den använder hon flitigt sedan dess.

Emmas datorväska

I april ägde även årets fackmässa för garnhandlare rum i Göteborg. Emma och jag åkte ner på fredagen och ägnade hela lördagen åt att botanisera bland nya och gamla leverantörer. En massa trevliga inköp blev det förstås och vi hade en väldigt rolig helg tillsammans med kollegor i branchen.

Väl hemma igen och någon vecka senare hade vi många glada besökare på vårens tjejkväll. Våra goodiebags hade strykande åtgång och det blev till att packa nya på löpande band. Vi hann dessutom med en tjejkväll till under april. Denna gång hemma hos mig. Emma och tre andra vänner kom över och vi åt gott och drack gott och tittade på brittiskt kostymdrama. En alldeles utmärkt helg.

I maj började värmen komma som sedan höll i sig hela sommaren. I butiken hade vi ett av våra mest uppskattade “ordspråk” på gatuprataren.

Vi hade också ett lite ovanligt fönster, då vi skyltade med allt möjligt ur butiken förutom garn! Det var inredning, leksaker, tyger och sybehör, men inga stickade eller virkade alster alls! Läs mer om det här.

Nu var det också dags för den tredje kursen, grundkurs i stickning. Flitiga deltagare fick ordning på stickor och garn, aviga och räta.

Försommaren var fantastiskt vacker. Syrenerna blommade och äppelträden likaså. Ett överflöd av blommor!

Solen var riktigt varm och en dag vid ett loppisbord gav färg åt min annars alvedonvita hud. Kanske inte en färg att rekommendera dock.

Vi fick hem vår första leverans av Diamond Dotz som gick åt som smör i solsken. Både vuxna och barn har sysselsatt sig med så kallad diamond painting.

På Mors Dag skrev vi ett blogginlägg (som du kan läsa här) om vår älskade mamma som ställer upp i vått och torrt. Hon skulle ALDRIG lära sig att hjälpa till i butiken, men se det har hon fixat galant. 🙂

Vet du var bilden är tagen mamma?

I juni fortsatte värmen. Enda undantaget var midsommarveckan, men då var jag faktiskt på resa i Spanien med familjen och där var det varmt. Här hemma kommer det ofta in folk och frågar om vi vet var man kan få sin symaskin lagad. I Torrevieja behöver man inte leta långt efter en reparatör. 🙂

Husqvarna står med bland märkena ser jag.

Medan jag var borta gjorde Emma slag i saken och möblerade om i butiken med mammas och pappas hjälp. Vi hade pratat om det, men det hade inte riktigt blivit av innan. Det blev så otroligt bra! Det var som rena rama julafton att komma tillbaka och se hur fint det blivit. <3

Stickcafé hade vi såklart sista onsdagen, precis som vanligt. Just denna gång fick vi ha korsdrag så gott det gick och satte man sig i dörren fläktade det faktiskt lite.

Månaden avslutades med inventering. Det tar sin lilla tid att räkna varje nystan och varje knapp. Just räknandet av knapparna överlåter vi dock med varm hand till mamma varje år.

“21, 22, 23, 24, 2… ÄH! 1, 2, 3, 4….”

Fotbolls-VM började i juni och fortsatte in i mitten av juli. Mellan ett par skyltningar ägnade vi ett fönster åt fotbollen och vi följde Sveriges matcher så gott det gick medan vi jobbade. Vi hade ett halvt öga på skärmen mellan kunderna och när det blev mål fick vi alltid veta det en minut innan det visades på vår webbsändning. På restaurangen bredvid följde de matchen live på storbilds-TV och jublet när Sverige gjorde mål gick inte att ta miste på. 🙂

Vi hade även ett skyltfönster i lavendelfärger som bägge två tyckte mycket om. Där fanns bland annat Emmas vackra sjal i tre trådar tunt, tunt merinogarn och lavendel-grytlappen som mamma designat och stickat.

Vi har ingen air condition i butiken, men den lilla bordsfläkten fick jobba desto hårdare. Efter jobbet var det skönt att åka och slänga sig i blöt en stund.

Sommarens hetta och alla bränder som uppstod, vecka efter vecka, var ju en situation som alla sent kommer att glömma. Det brann ju väldigt mycket runt om både lokalt i Sala-trakten och på många ställen runt om i landet och det hoppas jag verkligen vi slipper uppleva igen.

Vi hade bägge lite semester och täckte upp för varandra när den andra var borta. Min semester tillbringades mestadels i Norge hos goda vänner och i Norrbotten hos mina svärföräldrar. Varmt och vackert även där.

Vi har ju en stammis i butiken. Taxen Doris som vi skrivit om tidigare här. Hon blev riktigt dålig i värmen och vi var oroliga att vi skulle förlora en kär besökare, men tack och lov repade hon sig efter några nervösa dygn.

I augusti gick fortfarande det mesta på lågvarv. Alla var rätt trötta på värmen och längtade efter regn. Vi skördade vår potatis här hemma. Det blev en tämligen ynklig skörd. Det roligaste var att de potatisar vi hade satt i en rödmålad odlingslåda blev rosa medan de som växt på friland var … potatisfärgade.

Hemma gjorde vi en rums-rockad och dottern övertog vårt gamla sovrum med gulblommiga tapeter från 80-talet. Lite omtapetsering var alltså behövligt. När det är 30 grader varmt ute så är det inte svalare i ett litet rum med snedtak på övervåningen. En dag när jag kom ner efter ett arbetspass i “bastun” fick jag dessa av maken. Då orkar man ju lite till. 🙂

I augusti hade Emma och jag planeringsdag för hösten. Denna gång åkte vi till Norberg. Vi inledde dagen på Elsa Anderssons, som i alla fall jag inte hade besökt sedan det byggdes upp igen efter branden. De har verkligen fått till en härlig atmosfär. Hade jag inte vetat att det var alldeles nybyggt så hade jag inte trott på det. Dagen fortsatte med ett besök på Abrahamsgården där vi gick runt och inspirerades av allt hantverk (och köpte lite godis). Sedan satte vi oss på biblioteket och fortsatte planera. Många goda idéer och tankar varav vi har eller står i begrepp att genomföra de flesta av dem. Vi styrde bilen tillbaka mot Sala kommun och avslutade dagen hemma hos Emma där vi gjorde ett pussel med alla hyllor och garner och bestämde hur vi ville strukturera dem inför vinterhalvåret. Olika garner står ju i fokus olika tider på året.

Eftersom jag tydligen lyckades med konststycket att inte ta ett foto på hela dagen får det bli en bild från ett tidigare besök på “original”-Elsas.

I slutet av augusti var det Formex-mässa igen. Denna gång fick vi med oss mamma. En rolig och fnissig dag där vi tittade på julsaker i sommarvärmen.

I september kom äntligen regnet! Så otroligt välbehövligt får både natur, djur och människor.

I butiken fick vi ordning och reda under vår kassadisk. Hyllor sattes upp, hjul skruvades dit och eluttag monterades. Det kan kännas som en liten detalj, men OJ vad det underlättar att enkelt kunna hitta saker och ting och slippa snubbla på skarvsladdar.

I skylten började vi gå mot höstfärger. En personlig favorit var denna klänning i Tynn Line som är stickad med virkade detaljer.

Vi började även förbereda vår julskyltning. Tävlingsfönstret brukar ju kräva mer arbete än övriga skyltningar under året, men detta år behövde vi inte lägga lika mycket tid som året innan då vi började redan på sommaren med att virka byggnader till gamla Sala.

Stickcafé hade vi som vanligt, med god uppslutning. En lite ovanligare besökare på stickcaféet vad Doris som tålmodigt satt i sin korg medan vi andra handarbetade.

Oktober gick i raggsockans tecken. Emma har i flera år funderat på det här med att instifta en Raggsockans dag. För att den ska hamna i temakalendern så behöver den redan firas och i år tänkte vi att – vi kör! Vi kontaktade Garn- och broderifackhandeln som vi diskuterat det med tidigare och med deras hjälp nådde ju dagen ut mycket längre till både andra garnbutiker och leverantörer än vi någonsin kunnat göra! Datumet satte vi till den 24:e oktober. Anledningen var att det enda vi hittade om Raggsockans Dag var att en person i redaktionen på Ring så spelar vi som skrivit på sociala medier för flera år sedan att han tyckte man borde utropa den dagen till Raggsockans dag (eftersom han frös om fötterna). Sagt och gjort, nu är det fixat! 🙂

Själva anordnade vi en raggsockstävling med butikens förra ägare Ingalill som domare. Vinnare blev den som tillverkade den socka som gjorde Ingalill mest glad! Alla sockorna ställdes ut i skyltfönstret under en veckas tid och det blev väldigt effektfullt. Stora och små, mönstrade och enfärgade.

Ett reportage gjordes i Sala Allehanda om tävlingen och Raggsockans Dag och det uppmärksammades också i just Ring så spelar vi som tog upp det i programmet samma helg. Jätteroligt!

Det är många garnbutiker som har slutat med broderigarn och väv de senaste åren. Vi har gjort tvärtom. Nu investerade vi i en helt ny snurra för moulinégarn med alla nya färger som tillkommit. Mamma och pappa kom och hjälpte till att demontera den gamla och flytta över allt garn till den nya.

Jag älskar de härligt friska oktobermorgnarna. Ofta stannar jag bilen på väg till jobbet bara för att fotografera.

Det blev ju faktiskt svamp i år också. Jag trodde att allt skulle ha torkat bort, men trattkantareller och trumpetsvamp plockade jag ända långt efter första frosten.

I början av november tog vår käre bror ledigt från jobbet en dag och kom ner till oss från Falun och fotograferade produktbilder. Vi modellade det mesta, men lånade även in Doris husse som modell. Bilderna kommer att användas både i den kommande webbshopen och i våra egna beskrivningar som vi ska skicka på tryck.

I början av november inträffar ju även Fars Dag och självklart fick pappa ett eget inlägg här på bloggen (som du kan läsa här).

Pappa testar nya altangolvet.

Vi är ju ganska trångbodda i butiken och har ett par förråd där vi kan förvara tillbehör när de inte behövs. Det är inte så långt till förrådet utan nästan smidigare att gå, även om det kan se lite roligt ut ibland.

När vi får leveranser till butiken så skriver vi under med en liten pinne på en liten apparat. Vi tyckte inte att den lilla pinnen är så lätt att skriva med så vi har sponsrat vår postis med en strumpsticka som han är så nöjd med. Det finns många användningsområden för stickor, även om man inte stickar. 🙂

November avslutades med en systerhelg hemma hos mig. Syster och hennes äldsta dotter kom över och hälsade på. Vi hann bland annat med julspel i Hubbo kyrka, middag, ta rätt på älgkalv, dricka något glas vin och såklart sticka.

Nattsudd

December inleddes med skyltsöndagen på första advent. Vi hade levande modeller och de skötte uppdraget med glans! Det var den roligaste skyltning vi ha haft. Alla som gick förbi såg så glada ut. Dessutom kom vi ju på pallplats. Här kan du läsa mer om skyltsöndagen.

December är ju som alltid en hektisk månad, både jobbmässigt och privat. För min del var det mycket skjuts till och från körövningar och luciatåg vilket jag tycker är jätteroligt. Ibland fungerar det ju dessutom att sitta med på någon övning och njuta av vacker musik (och sticka).

I butiken dominerades försäljningen av reflexgarn. Vi fick beställa om flera gånger för att hålla lagret påfyllt. Förra året togs leverantörerna på sängen av reflexgarnets popularitet och det var slut hos flera leverantörer under lång tid. I år gick det mycket bättre.

Julen har varit lugn och skön. Vi hade förvisso start på vinterrean under mellandagarna, men rätt många lediga dagar fick vi ju ändå.

En bonad som vår mormor broderade när vi var barn. Den hänger numera i köket hemma hos mig varje jul.

Det blev en lång summering av ett bra år. Vi hoppas att ditt 2018 var lika bra och ser fram emot många bra år till!

/Ninna

2 svar till “Årskrönika 2018“

  1. Bra skrivet! Jag tror att kortet i maj kanske är från ljömsebosjön. Stämmer det?

    1. Det stämmer bra det. Det är inte taget i maj förvisso, men det är en bra bild på dig! <3

Lämna ett svar