Bästa julskyltningen nånsin

(Innehåller reklam för lokala företag, men utan sponsring utan bara för att vi är nöjda)

Som de flesta av er sett, eller hört, eller läst, så hade vi en helt fantastisk julskyltning på skyltfönstertävlingen i söndags. Ja vi tycker själva att det var den bästa skyltningen vi haft och vi är så stolta, för det var nämligen våra barn som var skyltdockor i fönstret. De hade alla på sig 2-3 plagg som vi knåpat ihop, med lite stickhjälp från mamma och svärmor. (Tusen tack!)

Sammanlagt har vi fem barn i ålder 5-11 år, men eftersom flera av dem är engagerade körsångare och skyltsöndagen inföll på en av kyrkans största helger, 1:a söndagen i advent, så kunde de inte närvara allihopa hela skyltningstiden. Det var på sätt och vis bra, för då kunde killarna ha samma outfit, sånär som på skjorta och byxor. De stora tjejerna, som var de vi frågade först, fick kanske mest tid lagda på sina kläder. De fick vara med och tycka till, men eftersom det är skyltkläder och inte deras personliga kläder så tillämpade vi demokratur. Ett helt underbart ord som innebär att alla får säga vad de tycker, men sen bestämmer ledaren i alla fall. När vi insåg att även killarna skulle hinna vara med så fick de också tycka lite om sina kläder, men eftersom de skulle ha samma så blev det ännu svårare att ta hänsyn eftersom de tyckte lite olika. Minsta tjejen, 5-åringen, var ju lite av ett osäkert kort, men skulle syskon och kusiner sitta i fönstret så ville förstås hon också, så jag valde en snabbare variant än att sticka en hel tröja och sydde en klänning i röd trikå, samma modell som jag sytt tidigare för att göra det enkelt. Jag tänkte även göra samma modell på stickade, tovade tofflor som killarnas, men när jag insåg att den mörkröda nyansen på garnet jag tänkt mig blev väldigt tokig ihop med den ljusröda trikån så tänkte jag om. Jag började med att välja garn i rätt nyans (det blev raggsocksgarn) och sen stickade jag ett par tofflor. Mönstret har jag faktiskt skrivit ner redan och det kommer på bloggen så snart vi dubbelkollat att det stämmer. Att toffla nr 2 blev klar efter halva öppettiden i söndags gör väl inget, de kom ju med till slut i alla fall.

Men hur skulle det då gå att sitta i fönstret? Till att börja med är det rätt smalt, så för att inte barnen skulle behöva sitta hoptryckta så byggde vi ut det lite. Jag fick god hjälp att välja material på Catrinelunds Hyvleri & Byggvaror, även om jag inte ville förklara exakt vad vi skulle ha det till. Detta snickrade vi ihop på lördagen efter stängning och provsatt lite för att kontrollera att det funkade. Då piffade vi även med kuddar etc så vi var väldigt nöjda när vi åkte hem på kvällen.

 

På söndagen gjorde vi som vanligt det där sista som inte var klart; fäste trådar och satte fram must och pepparkakor medans barnen fick hålla sig gömda på kontor och lager. Så klockan 12 satte sig två av barnen i fönstret, sen tog vi undan lakanet framför fönster och hängde det som en skiljevägg mellan barnen och butiken, för att skapa en mer mysig vrå att vara i. Där trivdes de alldeles utmärkt och de hade både stickning, böcker (med jultema), spel och fika att sysselsätta sig med.

De byttes av emellanåt och minsta tjejen fick plats tillsammans med två av de större, så hon kunde gå i och ur fönstret som hon behagade. En 5-åring orkar ju inte lika långa stunder som en 10-åring, och dessutom behövde hon gå med sin pappa till tomten för att lämna sin önskelista och det var jobbigt att vänta tills pappa dök upp.

Kl 16 var allihopa trötta men oerhört nöjda. Vi bestämde oss för att behålla utbyggnaden under december, ifall nåt av barnen följer med till butiken och känner för att sitta och vinka till kunder. För det gjorde de nämligen väldigt bra.

/Emma

Lämna ett svar