Tal om väder

Det är märkligt med väder. Oavsett väder har alla en åsikt om det, och aldrig är det samma åsikter. Just nu snöar det i Sala och det är nåt som rör upp känslor.  Jag tänker inte redogöra för allas åsikter och skäl här, men jag kan ge del av min egen relation till vädrets makter.

Alla har väl åsikter om hur mysigt eller obehagligt olika väder kan vara, men för vissa branscher har det en direkt effekt på ekonomin. I vår familj har vi dessutom ofta olika ”önskeväder”, beroende på årstid. Säljer man garn ska det vara riktigt kallt på vintern, särskilt i början, för är det -30 i februari är det ändå ”för sent” att sticka lovikkavantar. Om sommaren bör det regna och vara blåsigt och tråkigt, för då stickar folk hellre än att jobba i trädgården eller åka till stranden. Inte det väder jag personligen vill ha alltså, men bra för affärerna.

Min sambo jobbar inom lantbruket och där är det perfekta vädret en hel vetenskap (om det ens existerar, för har ni nånsin hört en bonde som är nöjd med vädret?) Men hur som helst skulle garnbranschens ”perfekta sommarväder” aldrig funka i lantbruket, och det känns ju viktigt att odlingarna klarar sig så därför är jag väldigt kluven till alla väder. Eller snarare försöker jag att vara nöjd med alla väder, för alltid är det bra för någon. På vintern påverkar ju inte vädret odlingarna, men då ska det plogas snö. Mycket snö betyder mycket arbete, oavsett klockslag och veckodag. Det betyder alltså mer pengar till hushållskassan men mindre tid tillsammans och mer av vardagssysslorna faller på min lott. Alltså är jag kluven även till snöfall.

Men visst är det vackert?

Bild tagen från vår personalingång på Norrmanska gården.
Bild hemifrån, tagen under hundpromenaden häromdagen.

/Emma

Lämna ett svar